Sunday, March 6, 2011

Tak Salah nak Berkongsi!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia. 
Disebabkan aku terlalu busy. Busy dengan ape?Busy carik keje! hhuhuhu..bese la, dah dekat2 nak grad ni, masing2 memang kalut nak cari keje la.. tapi stakat ni xbanyak application pon yang aku hantar. just melalui online je dulu..once dah hampir2 sesangat nak grad tuh, baru la nak apply by post pulak. actually, aku ade cakap nak kongsi something yang happy dengan korang dalam entry yang sebelum ni, so kena baca sampai habis!keh3..

basically, for time being aku banyak habis masa kat jobstreet, jobcentral, job1malaysia, jobmalaysia and banyak lagi la. most of them provide good platform for us to apply job online. tapi dalam banyak2 yang aku cari tu, tak de la pulak vacancies untuk bidang yang aku harap sangat nak join which is Oil and Gas industry. tapi tak pe. banyak jer industry chemical yang lain dan aku dah dapat beberapa offer! yes!already got it. bukan nak berlagak, tapi adela sikit.hhehehe..just joking! 

stakat ni dapat 3 offer. 1 kat company tempat aku praktikal last years. dorang offer aku masuk R&D. another one company kat sarawak. and the last one is company japan yang offer aku untuk jadi plant engineer kat japan. tapi sbelum gi sane kena ambil course kat mesia dlu 6 bulan. pergh! mengancam jugak pilihan2 yang diberi nih. tapi apa2 pon aku bersyukur sangat sebab dimurahkan rezeki olehNya. aku harap sangat dapat bagi something yang berguna untuk agama dan keluarga. 

actually,ape yang aku nak kongsi kat sini bukan sume offer yang ada kat atas tu. tapi aku nak bagitau, kalau kita praktikal kat mane2 company, kita harus perform dengan baik sebab once u perform really well, they'll look for us another day and they'll wait for us till we graduate. one more things is, tak perlu la masuk ipta or ipts semata2 nak belajar dengan harapan dapat dean list every semester biar senang dapat kerja. sebabnya, pointer is not everything. the most important things is your confidence level. aku ni pon bukan hebat dalam academic, 2nd class lower je pon. nak apply for master pon tak lepas. tapi at least aku dah buktikan bahawa pointer is not everything. moral of the story, please never take for granted your time during your study period since your can develop many of your skill through it. aku dlu seriously penakut kot nak cakap kat depan orang ramai. tapi once aku masuk uni, and join society, semua tuh jadi hobi kot. sikit2 nak mencapap kat depan.hahaha..but it's really work! 

have a nice weekend guys! thanks for all the support for this blog. 
sorry, this post a little bit personal, but i'm too happy to share this with all the readers (ade ke?) hehehe..
so, kalau korang jadi aku la kan, yang mane satu nak pilih antara 3 choices tuh?idea please!
ehehehe..thanks!

6 comments:

adwafarahin said...

haha seyesly sye cuak sbb nx sem nk prac
acedemic pon mmg sye x brape hebat sbb tu takut sgt nnt abes study x dpt keje
tp ble bce post nie semangat berkobar blk confident level pon da naik nk score btl2 n perform btl2 mse practical nnt

tq sgt2 ye.inysaAllah sye akn buat yg terbaik

n gud luck tok mane keje yg bkl kamu dpt nnt ok! ;)

Mr.Eye said...

adwafarahin:
thanks jugak..
actually,banyak lagi benda lain yang penting apart from pointer..
mcm communication skill, self-confidence, leadership and so on..
even pointer bagus tapi xde value and lebih tepat lg xreti buat keje, lagi susah nk dapat keje..
so, this kind of skills takkan dapat dalam clas, kena pandai2 develop sendiri..hehe.
goodluck for your prac as well! ;)

JP Nurul said...

wah! dah nak grad...tahniah!


mana2 pon asal tuan pny badan selesa okay jelah..

tapi seyes saya suka yg tawaran jepun tu!

Mr.Eye said...

jp nurul:
insya allah kalo takde aral melintang.hehe..
btw, sy dh decide dh..hehe..
thanks sudi lawat sini. ;)

Dda Ly said...

betul tu, asye setuju..ade ilmu tak baik kedekut² kan? :)

meh ke rumah..

~air tangan ibu~

keep in touch ye..♥♥♥

Mr.Eye said...

dda ly:
yup..ilmu untuk dikongsi, bukan untuk disimpan.. ;)