Tuesday, March 1, 2011

Tak Salah Nak Bercinta?


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia.
Hari ni mood aku tengah begang! Seriously dowh! Okeh.. so, sebab bengang punye pasal, aku nak kuarkant entry ni. Jap2.. Korang jangan salah baca yek. Mood aku BENGANG! Bukan BANGANG! Hahaha... okeh.. kali ni aku nak bagi sikit pendapat aku kat sape2 yang terasa dirinya mencintai ataupun dicintai. Owh! So shuwweeettt! Hotak kau shuwwettt! Dan mungkin entry ni jugak panas je sape yang baca sebabnya mungkin akan terasa dengan apa yang aku nak sampaikan. Tapi, percayalah! Apa yang aku cuba nak sampaikan kat sini, bukan bermaksud nak menghentam sape2, tapi sekadar nasihat untuk teman2 dan diri sendiri. Sape2 yang bercinta, sila angkat tangan! 

Bercinta?Mencintai?Dicintai?Menarik kan? Actually, memang tak salah nak bercinta. Tapi harus ingat, ada batasannya. Aku dulu pun pernah jugak bercinta. Memang tipu sape2 yang cakap tak pernah bercinta. At least takde relationship pon, mesti ada crush kan which mean cinta dalam diam. Cinta itu perlu untuk menyemarakkan kasih dan sayang dalam sebuah perhubungan. Tapi cinta kian hari disalahertikan dan disalahgunakan. Seperti dadah jua. Ada pros and cons nya. Tapi kat sini, aku just nak bagitau pendapat aku what love is all about.

1.      Tak salah kalau korang nak bercinta, asalkan jangan terlebih rak sudah. Ni bercinta bagai nak rak, last2 clash jugak. Wat malu jek. Mase bercinta bukan main lagi, kaulah kekasih awal dan akhir, janji nak sehidup semati lah. Tapi once dah clash, masing2 duk burukkan ex masing2. Seriously, I hate this kind of situation.

2.      Tak salah nak bercinta kalau cinta korang sesame manusia tak melebihi cinta pada THE CREATOR. Haa.. part ni paling best nak ulas. Berjiwang sana sini, normally manusia yang dilamun cinta ni ramai yang lupe akan cinta pada Allah. Tipulah kau Mr. Eye! Haaa..memang la aku tipu kalau tak de kes2 kena tangkap khalwat kat hotel2 murah. Memang aku tipu kalau tak de kes buang anak merata2 tempat. Demn! This kind of shit always happens lately. And seriously, I really hate that kind of bitches and their gigolos! Ala..kau orang tak buat sume tu? Well! Paling ringan pon pegang tangan! Dan tu pun dah kira dosa kau tau tak!

3.      Tak salah kalau nak bercinta, tapi kena lah sentiasa melebihkan cinta pada keluarga. Haaa.. yang nip on best jugak. Pada pemerhatian aku la, normally yang lelaki memang giler punye tangkap leleh bercinta, sampai lupe yang dorang masih ada family dan tanggungjawab pada family especially mak ayah. Kalau dengan awek, cakap bukan main lagi sopan sutun. Tapi dengan mak ayah, serious nak mampos. Garang pulak tu. Tak patot la gile ko buat orang tua kau macam tu. And the worst part is, money! Orang lain bercinta, kau pon nak bercinta. Orang lain kuar dating, kau pon nak kuar dating. Orang lain ade duit, takpe! Masing2 anak datuk datin tan sri segala bagai. Tapi kau ape ade? Tak de duit nak dating, call mak, call ayah, mintak masukkan duit. Dapat duit, belanja kat pompuan. Owh! Senang hati kau. Tapi tak penah nak pikir cam mane susah mak bapak kau cari duit nak bagi anak. Bese la. Anak duk jauh nak belajar. Kang lapar, tak leh belajar pulak. Tapi anak, buat kacau pulak! Hesh! Tak patot dowh!

4.      Tak salah kau nak bercinta, asalkan kau setia pada kawan2. Aku tengok la kan, ramai dah budak2 laki zaman skang ni, time senang dia dengan awek dia je. Mane nak hengat dunia and kawan2. Makan pon sama2, main pon sama2.. main hape? Korang pikir la sendiri! Tapi time susah, pandai pulak cari member. Nak pinjam duit, itu normal. Nak mintak tolong, itu sentiasa. Dan kalau kena kat aku, geram habis tahap! Kalau boleh, nak je tanya. Mane pegi awek kesayangan kau.? Time2 gini, pandai pulak nak cari member. Aku dengki? Heh! Tak de mase nak dengki2! kalau aku dengki, dah lame dah aku buat perkara sama.

So, ni pesanan aku kat pasangan2 yang tengah bercinta. Korang pandai2 la jaga diri masing2. Dah besar kan! Nak jadi bapak ngan mak budak dah pon. Time bercinta ni, sumenye manis. Tapi once dah kawin, lain pulak citenya. Tapi bercinta, tak semestinya berkawin. Kalau stakat bercinta, tak payah kot nak ronda sana sini berdua2. Tak perlu kot nak tunjuk kat orang lain yang korang ni tengah bercinta. Cukup la skadar orang tau hubungan korang. Tak perlu nak buktikan dengan perbuatan. Jangan sampai terlanjur. Once dah terlanjur, tapi last2 tak kawin pulak dengan pasangan korang. Berpisah dua tiga tahun, then jumpe balik tengah jalan dengan laki bini masing2. Time tu, apa perasaan? Mestilah teringat balik perbuatan korang masa lampau! Nak malu hape, dah korang yang pilih nak buat camtu. And the worst part is, laki or bini korang tau sejarah hitam korang. Haaa.. ape nak jawab? Cerai pulak la jawabnya.!! Tak pasal2 anak2 jadi mangsa. Kepada yang lelaki, kalau ikhlas nakkkan anak dara orang, jumpa family dia. Mintak kebenaran nak kenal2, nak berkawan. Kepada yang pompuan, nak kuar dating dengan pakwe tu, at least bawak la teman yang muhrim. Bawak adik pon takpe. Kalau lelaki tu ikhlas, dia tak marah punya. Kalau dia marah, sah2 dia tak ikhlas. Last but not least, jangan mudah percaya kat orang. Sedangkan bapak boleh rogol anak, ni kan pulak pakwe! Well! Everybody lies! Syaitan ada di mana2. Pandai2 la korang nak hidup. 

Sekian, assalamualaikum!

8 comments:

Qaseh dalia adelia said...

berpada2 dan bersederhana lah

Mr.Eye said...

qaseh:
hurm..betul tu..
pandai2 lah jaga diri masing2 kan..
hehehe.. ;)

akmal said...

memang tak salah sebab cinta tu fitrah :)

Mr.Eye said...

akmal:
hurm..betol tu...
memang lumrah hidup... ;)

nazrul ashraff said...

betul tu!!! setuju 100%

Mr.Eye said...

nazrul ashraff:
hurm..jangan setuju je, tapi buat benda yang sama..hehehe.. but i know u won't do that! ;)

JP Nurul said...

nice!

lelaki atau perempuan masing2 kena jaga batas...



salam kenal ^_^

Mr.Eye said...

jp nurul:
yup..masing2 kena main peranan masing2...kena saling ingat mengingati..jgn dua2 hanyut dilamun cinta sudah la.. salam kenal jugak. thanks sudi singgah sini ;)