Saturday, February 12, 2011

Dunia Tanpa Sempadan?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia.

Hurm...hari Jumaat merupakan penghulu segala hari. Permulaan hari yang biasa seperti hari-hari lain bagi aku. Macam biasa lah, hari Jumaat kena lah pi solat jumaat. Tak Salah xnak pi solat Jumaat? Boleh! Tapi dengan syarat:
1.      Anda merupakan seorang bayi!haha..kalo ko masih kencing merata2, masih perlukan ibu untuk disusu, masih pakai pampers, it’s ok..dibolehkan untuk ponteng solat jumaat..
2.      Sekiranya anda seorang wanita!haaa..try check skang!tengok ape ade lam sluar..aku xnak komen, korang check, korang tengok, korang yang nampak..kalau Nampak pacat xkira la saiz yang macam mane, diharamkan ponteng yek!yes!HARAM JADAH! Tapi kalau Nampak selain pacat, haaa..yang tu aku no komen...jangan pulak pasni ade yang pergi hospital, wat transmission nak tukar jantina..owh!nonono..nainya lah nanti..haha
3.      Kalau anda bukan islam. Haa..tengok IC masing2, then check part agama..islam or not? Kalau yang bukan islam, xpela korang nak ke gereja ke, kuil ke..aku xkesah..al-maklumla..kita kan 1 Malaysia..tapi kalau yang islam tuh, kosongkan jadual anda setiap hari jumaat, pukul 1-2ptg,kita buat temujanji dengan Allah. Jgn pulak time 2 lah korang nak wat meeting lah, nak g shopim la, nak terberak la..pape jela..tak boleh!!!
4.      Kalau korang ni dalam keadaan 50-50 which mean sakit yang tenat!haa..tapi ad ke orang sakit tenat nak baca blog aku ni?ish3..merepek!
5.      Korang ni berada di mesir!haaa..sebab ape?mesir skang ni kan tengah bergolak. So, tak digalakkan untuk keluar rumah..jangan konpius pulak yek. Bukan aku nak cakap sape2 yang bertaraf warganegara mesir tak payah nak solat jumaat, tapi yang aku nak tekankan, keadaan yang boleh mencetuskan kemudharatan kepada kita. So, batang hidung keluar pintu sikit pon dah kena sumpit, takkan la kita nak keluar g masjid pulak. Kalau ada yang sanggup?haa..hukum yang tu aku xpasti la pulak...hehehe...

Aku bukan nak cakap pasal kewajipan solat jumaat, tapi kenapa intro aku ada kaitan dengan solat jumaat? Sebab aku nak cerita sikit tentang khutbah jumaat hari ni..haa..tajuknya Dunia Tanpa Sempadan.bukan Dapur Tanpa Sempadan yek. What do you think when it comes to the phrase “borderless world”? mesti ramai yang terfikir internet kan?haha..agak lah..aku pun mula2 dengar tajuk, sah2 dalam kepala hotak aku nak fikir pasal internet specifically blog! Siap piker khatib ade blog lagik!hahaha..lucu2.. Actually, tajuk ni ade sikit la kena mengena dengan internet. Tapi it’s kind of general topic. So, aku just nak bagi pendapat aku tentang “borderless world” tu.

Kite selalu dengar orang2 kampong cakap “nothing impossible”.pergh!orang kampong cakap camtu ke?kampong baru agaknya.haa.. memang betol! Nothing impossible and everything is possible. Memang kena dengan phrasa dunia tanpa sempadan ni. Especially kita yang hidup di zaman serba moden ni walaupun ade lagi orang kuno cam aku ni. Yea! Aku ni kuno taw tak! Sebab? Mane tak kuno nyer. Zaman skang ni ade lagi ke orang yang xpernah masuk panggung wayang? Korang masuk panggung wayang sejak umur brape? Aku ni umur 22thun baru merasa tengok cite dalam panggung wayang! Jakun dowh! Back to topic.

Kita zaman skang ni memang sangat kena dengan maksud dunia tanpa sempadan. Tapi, aku definisikan dunia tanpa sempadan ni dalam 2 bentuk. Negative dan positif. What is negative and what is positive?

Aku start dengan positif keh.

1.      Kemudahan. Seperti yang kita sedia maklum, internet memang dikatakan borderless. Malah kampong orang asli pon ade yang pakai wifi. *aku xsure sbenarnya.maen sebat je ni* kah3~.ape kebaikan internet? Hurm..banyak kot. Korang sendiri boleh senaraikan. Google je! Confim jumpe. Ape yang penting? Bukan kerjasama. Tapi “segalanya di hujung jari anda”.
2.      Kebolehan. Manusia zaman skang ni memang berkebolehan. Contoh? Lelaki boleh buat apa yang pompuan buat kecuali period ngn mengandung, malah lagi menakjubkan pompuan boleh buat apa yang lelaki boleh buat. Hurm. What a challenging life kan.
3.      Kemajuan. Dengan bantuan teknologi, memang kita boleh capai kemajuan yang kita inginkan. Teknologi banyak berkait rapat dengan ilmu pengetahuan. So, zaman skang ni ilmu xmustahil bagi manusia, tinggal lagi either kita explore betol2 or not. Tu je. Yang lain, sendiri mahu hengat la yek.
cukup dulu untuk yang positif sebab aku just nak tekankan apa yang negative.
Yang negative plak!

1.      Kemudahan. Haaa... macam yang aku cakap tadi, internet contoh terdekat. Kenapa ngan internet? Haaa..korang fikir apa akan jadi kalau internet takde? Tapi kalau internet ade? Hurm..ramai manusia yang akan lalai, rosak akhlak dan yang sewaktu dengannya. Contoh, facebook! Kan kita dengar macam2 tentang facebook kan..ade kes bunuh, ade kes tipu menipu, ad ekes cerai mencerai, ade kes fitnah memfitnah. Kalau xde internet xjadi ke kes2 macam ni?memang la still ade. Tapi Internet still merupakan antara penyumbang utama jugak la kepada penyebab kes2 sepeti tu berlaku.. sape tak stuju sila angkat tangan? Bukan kah itu dunia tanpa sempadan namanya?
2.      Kalau dulu susah kita nak dengar berita tentang rogol dan cabul. Tapi skang ni, boleh dikatakan tiap2 hari ada kes baru. Malah, yang lebih mengejutkan, budak dajah 5 pon dah pandai merogol! Damn! Mane la dorang blaja ni. Setahu aku, budak2 zaman dulu2 kalau dajah 5 tu, nak gersang or terangsang pon xreti lagi. Yang dorang reti, main jongkang-jongkit. Kenapa berlaku? Sumber untuk tujuan peniruan mudah didapatkan. Dorang google jek, dah jumpe! What? Pornografi! Hurm..kalau dulu memang susah la nak dapatkan sumber2 porno nih. Tapi skang ni bersepah. Pasar2 malam pon ade. Kalau dulu jual pon sorok2, skang ni terang2an plak. Mane aku taw? Aku ni kawan ribu riban kot. Dalam ramai2 tuh, mcm2 orang pernah aku jumpe. And aku dulu pon pernah jugak terlibat sama. Hehehe..tapi skang ni dah insaf..insaf ke?kah3~well..dunia tanpa sempadan la katakan..nak cari, pegi je pasar malam.haha
3.      Kalau dulu manusia kawin lelaki dengan pompuan je. Tapi skang ni laki sama laki pon kawen, pompuan sama pompuan pon kawen. Ish2..aku pon xpaham la spesis manusia jenis ni. Xbosan ke tengok diri sendiri punyer sampaikan nak kawen and pilih benda yang sama? Faham maksud aku kan.? Pastu ade pulak jenis yang xpuas jadi keadaan asal, nak ubah2 pulak. Yang laki nak jadi pompuan, yang pompuan nak jadi lelaki. Seriously aku tak paham naluri spesis manusia ni. Kenapa perlu lawan lumrah kehidupan?manusia dicipta berpasang2an. Lelaki untuk pompuan, pompuan untuk lelaki. Tapi disebabkan dunia tanpa sempadan, lelaki boleh untuk lelaki, dan pompuan boleh untuk pompuan. Then disebabkan oleh dunia tanpa sempadan jugak, lelaki boleh jadi pompuan, pompuan pulak boleh jadi lelaki. Pompuan boleh mengandung, lelaki pon nak mengandung. Lelaki boleh merogol, pompuan pon nak merogol!shit!
Insaflah manusia! Kita hidup di dunia ni sementara je. So, kalau korang rasa2 nak amalkan kehidupan dunia tanpa sempadan ni, sila2 la.. aku tak jamin. Tapi kite kena ingat. Akhirat sane bersempadan! Neraka dan Syurga! Rasa2 boleh tak hapuskan sempadan neraka dan syurga? Tak Boleh! So, cukup dulu sampai setakat ni. Aku rasa panjang2 pon bukan ade orang nak baca pon. Kalau ada salah silap, harap amponkan. Aku masih belajar. Kesalahan merupakan normal dalam kehidupan insane cam aku ni. Ade masa, aku akan update lagi.
Assalamualaikum.~

5 comments:

liyana said...

nice entry..
bce smpai habis..
dunia tnpa smpadan
ade posotive n negativenye kn..
btw..me..x prnah msuk lg pnggung wayang..
kwn2 pn plik ade lg org zmn skang ni x pnah msuk pnggung wayang..
kt klantan mne ade pnggung wayang..hhihi

Mr.Eye said...

liyana:
thanks!
yup, there're pros and conts for every things. hehehe...pasal panggung wayang 2, no komen..hihih ;)

Qaseh dalia adelia said...

bagus entry tak salah ni ... tapi tak semua yang pikir ke arah kebaikan ~

FasiHaH SupiaN said...

itu semuanya ada pros and cons nya..:) yang negative sebagai satu pedoman untuk manjauhinya..:)

Mr.Eye said...

Qaseh:
thanks! btol 2...xsemua..
kebanyakannya menyalahgunakan kebaikan yang ada untuk ke jalan keburukan..itu yang kita bimbang sebenarnya...hehe ;)

Fasihah:
yup..everything must be pros n cons.
but there're only a little of us know how to appreciate the pros of something and many of us misuse it towards the wrong way. ;)