Friday, January 21, 2011

Tak Salah nk berblogging?

Salam and hai...
haaa..lame dah rasenya jari jemari aku nih xcrank sebab lame dah xmenaip..
so, kali nih ak nk lepaskan gian menaip sampai crank jari!okeh..aku tipu..haha...
actually, dah lame dah si idea tuh merajuk ngan aku..dia tamo datang dalam kepala hotak aku nih..
katanya kepala aku asyik duk pikir sal thesis, project, and assigment..waduh2...
paling critical skang ni project plant design aku..mahu xgiler kepala hotak aku dibuatnya...
so, camne la idea2 bernas cam beras tuh nak datang kan...
hurm...kali ni aku nk kupas isu blogging sikit..okeh..sikit je taw...
sangat serious kot kali nih..actually aku xberani la sangat nk buat entry nih..
sebab?maybe lepas korang baca nih, ade yang terasa hati kot dengan ape yang aku nak sampaikan...
niat aku bukan nak kutuk or nak condemn mane2 pihak...just nak lontarkan pendapat...
gini ceritnya!baru2 ni dunia blogger nih kecoh ngan isu autoblogwalking...of course la yang amik portnyer mestila blogger2 seantero...kawan2 aku yang xlayan blogging2 mane nak tahu isu2 gini..haish!
bagi aku, isu ni sangat simple...meh sini nak clarify sikit...aku bukan nak memihak kepada mana2 individu...
tapi cam aku cakap tadi la...just nk lontarkan pendapat..bukan nak lontar cakera padat or peluru berpandu yek!isu kat sini kepada si pelaku dan kepada mereka2 yang terasa hati/terasa tertipu dengan taktik auto nih...bagi aku, xpayah la nak besar2kan isu ni..as simple as ABC..camne?
meh amik pesanan aku nih...

1.betulkan niat berblogging.
first of all, kita mesti lakukan sesuatu dengan niat..setiap perlakuan haruslah dimulakan dengan niat..bukan macam niat puasa or semayang tuh...just tanamkan dalam hati cukup la..kenapa isu nih jadi besar?sebab niat buat blog sebenar terpesong...kalau 3 tahun dulu mase aku mula2 masuk bidang blog2 nih, xde lagi isu2 camni..sebab?time 2 xde lagi manusia2 yang hebat jana duit dari blog..kalau ade pon, just minoriti punye golongan...kalau dah niat buat camtu just untuk dapatkan trafic dan seterusnya jana pendapatan, aku rasa memanglah xkena tempat...memang tak salah nk jana pendapatan dengan blog..tapi ingat...matlamat tidak menghalalkan cara..once kau orang buat dengan cara yang salah walaupun niatnya baik, perlakuan tu still dianggap salah..contoh?kalau kau orang sembahyang tak mengadap kiblat, padahal korang sembahayang, tak salah ke perbuatan tu?still salah kan walaupun namenya solat...so ingat, malatlamat tidak menghalalkan cara...betulkan niat kau orang sume buat blog...bukan sebab duit, tapi sebab2 lain..contoh?
nak cari kawan ke, nak isi masa lapang ke, nak ikut peredaran zaman ke..haa..kalau camtu kan lagi besh..kan3..bagi aku, matlamat utama aku buat blog adalah aku nak kongsi pendapat aku..xkesah la sebesar mane pon, ilmu kalau dikongsi akan berkembang jugak kan...jangan nak kongsi benda2 yang salah dah la...

2. sikap memaafkan dan tegur menegur.
haaa..ni penting jugak ni...once kau dah taw ape yang certain2 orang buat tu salah, so tak salah rasanya kalau kau orang pergi tegur dia secara personal or berhemah...jangan la duk heboh2 dekat orang lain yang dia ni or dia tu buat salah..manusia tak akan pernah perfect..sedangkan nabi pon buat salah, apatah lagi kita umat yang hina...memang niat kau orang nak tegur kesalahan orang lain tu mulia..tapi berbalik kepada cara lah..jangan menghukum orang lain sebelum teguran diberikan...dalam islam pon ada ditegaskan sikap tegur menegur...contoh?okeh..contoh terbaik la kan..kalau orang yang murtad, islam terus hukum bunuh ke?ataupun sula and whatsoever ke?tak kan!islam suruh bagi nasihat dulu kan..kalau dah memang bagi nasihat pon still tak nak terima, so barulah boleh dibunuh...camtu jugak dalam kehidupan kita...jangan sebab skali buat salah, selamanya buat salah..apa gunanya kawan2 kalau tak bagi teguran...dan apatah lagi kesalahan pertama...kalau sesama sendiri pon kita tak leh nak kekalkan hubungan yang baik, camne plak kita nak capai kejayaan...ingat...kejayaan tak akan dicapai tanpa sokongan orang lain...u can never stand alone!sape berani bangkang, sila angkat tangan?hahaha..

3.jujur kepada diri sendiri...
haa..ni lagi satu...kalau dah taw cara yang kau orang buat tu salah, itu maknanya menipu diri sendiri dan tipu diri orang lain..ingat..islam xpernah menghalalkan penipuan..walaupun dalam keadaan terdesak..bercakap bohong adalah ciri2 orang munafik!memang lah dalam kes ni kau orang xbercakap, just click sana sini jek..tapi tu still dikira menipu...kalau korang buat something dengan harapan nak dapatkan something precious such as earning and so on, halal ke?kalau kau orang bukan islam, aku takdela nk kesah sangat..tapi yang peliknya, yang pandai buat benda2 penipuan ni, orang melayu yang islam..takde plak aku tengok bangsa lain buat camtu..haish!jangan malukan melayu..come on la guys..kalau korang sendiri malukan kaum korang, sape lagi yang nk backup bangsa kita...bila bangsa lain berjaya, korang pulak yang hangen satu badan...and pesanan kepada mereka yang rasa tertipu..apalah salahnya kalau kau orang maafkan mereka2 yang buat benda2 tuh..maybe diorang sendiri pon xpernah nak taw...kite letakkan diri kite ditempat orang lain...contoh?
kalau kita buat salah, kita boleh ke terima kalau salah kita 2 tibesar2kan?so, why not kita maafkan dan bagi peluang kat mereka2 tuh...buat mereka2 yang berniat nak tipu...kita suke tak kalau ade orang tipu kite?tak suka kan..memang tipu giler sape yang cakap dia suke!meh sini nak sula..haha.joking!so, moral of the story, jangan la coba2 nk menipu...jujur pada setiap perlakuan anda..

4. contohi mereka2 yang berjaya...
haaa..ni part paling best..sebab?nak mengampu and bodek2 sikit..kah3~
haa..camni la..kita pandang sesuatu yang berlaku tu dari sudut yang positif..jangan la asyik duk pikir negative jek..contohnya, kau orang tengok mereka2 yang berjaya...Mr.Ben, ada dia melatah pasal isu-isu blogging nih?Mr.Izamir Ridzwan?xde lak kan dorang melatah segala bagai tu kan..kite pikir secara rasional la kan..so, pandai2 la nilai yang mane nak melatah, yang mana nak kena sabar and bagi peluang...kalau terasa ada something wrong, betulkan..bagi nasihat kat mereka..so simple kan...xpayah pon nk besar2kan..tak best la kalau kita duk berperang sana sini sebab isu remeh2 camni...bila islam ditindas, kite jugak yang rugi..sama2 la kita capai kejayaan...same2 gotong royong meriahkan dunia fantasi blog nih...niat kite buat blog ni bukan nak cari lawan, tapi nak cari kawan..so, pandai2 la pikir..sendiri mau hengat la yek...
before tu...satu lagi isu...follow memollow!haa..ni pon aku rasa cam kena bebel la skit..layak ke aku nak cakap pasal ni?tak kesah la layak ke tidak..yang penting aku bagitau..perlu ke nak ade ribuan follower kalau semua follower 2 terpaksa follow?ada sesetengah blogger*bukan sume* jenis yang paksa2 utk follow blog diorang..bukan kau orang lah..blogger negara lain..tak pon blogger planet marikh...sebabnya, dia follow blog kite..relevan ke?bagi aku, buat blog ni bukan sebab nak femes, bukan sebab nak bertanding sape paling ramai followers...memang lah tak salah nk follow kan..tapi bagi aku, aku ade prinsip sendiri..blog yang aku follow tuh, mestilah boleh bagi aku manfaat..dalam hal nih, aku seriously respect beberapa blogger yang berjaya sebab aku memang rasa diorang layak dapat follower seramai yang dia ada skang.ingat..kejayaan seseorang bukan terletak kepada ramainya pengikut, tetapi kualiti yang ditunjukkan.okeh..so, meh ak jelaskan criteria2 blog yang aku suka nak follow.
1. informatif!
haa..kalau dah blog korang banyak info2 yang berguna utk aku, aku rasa tak salah aku nak follow..dan aku rasa bersalah kalau nak follow blog2 yang jenis diari harian...macam meluat pon ade jugak..yela..takkan la niat korang buat blog sebab nak crite kat sume orang ape kau buat hari ni? makan ape semalam?aduh la..xperlu kot nak cerita benda camtu..bagi akula..tapi tu blog kau orang, so depends la kan..up to u!

2.perantau oversea!
sebab?okeh..aku suke tengok lifestyle diorang yang jauh berbeza ngan kita kat malaysia ni..they're too independent kalau nak compare ngan kita kat mesia nih..xkesah la lelaki ke, pompuan ke..once dah dekat oversea, diorang lebih independent..kadang2 aku malu ngan diri sendiri kenapa aku tak leh nak jadi cam diorang..boleh independent sepenuh masa...nih tak..aku kadang2 nak balik kampung pon kena mintak permission ngan parents dulu..anak soleh la katakan  *vomit*hahaha

3.student skolah!
okeh..ni aku suke observe diorang secara diam2 la..sort of silent reader..sebab?aku ade adik..so aku nak selami camana cara diorang fikir, apa yang remaja peringkat umo diorang ni suke, ape yang idorang xsuke..ha..nati kang senang ak nak predict camne adik2 aku berfikir.

4.blog yang berbentuk nasihat..
for sure la kan..aku nih perlu jugak nasihat kpd diri sendiri..dengan baca blog jugak aku dapat timba ilmu dan perbaiku diri..

so, bagi pihak aku, aku halalkan segala benda yang korang dapat daripada aku *ade ke?* secara sengaja or tak sengaja...haha..and aku jugak mintak halal dengan ape yang korang bagi kat aku...
haaa..dah habes baca?maybe ade certain2 point yang aku tertinggal..biasa la..aku suke taip apa yang ada dalam kepala hotak aku nih..on the spot!xde plan2...so, kalau ada yang terasa ngan entry kali nih, aku mintak maaf sesangat..bukan niat nak sakitkan hati mana2 pihak, just nak bagi pendapat...kalau tak setuju pon, tak kesah..masing2 ade pendapat masing2 kan..tak kan sume orang pendapat same plak...and this entry ikhlas dari hati...xtipu ni!tipu dosa...hahaha.. k lah..thanks sudi baca!adios~
Salam..jangan lupa maghrib~!

4 comments:

Dim Benihana said...

bro, nasihat dan info yg yang bagus,
patutlah sampai crank jari, entri ribu2 pjg...i like

biskut said...

paling penting sedar dengan tujuan...

Fariehan Ibrahim [LBC] said...

yaaa~ tu diaaa yg kita mau! hehe! =D
btolkn niat jer,
kalu nk pemes, baek g msuk ujibkt af ke, mentor ke, kn cpat pemes! haha! =PP

Mr.Eye said...

Dim Benihana:
haha..agak lenguh gak la nk siapkan entry ni...dah lame xmenaip lama2 bro..merangkak2 lak tu..haha ;)

Biskut:
yup!nawaitu mesti betul.. ;)

Fariehan Ibrahim:
hehehe...ok gak 2...sy pon nt nk g gak la ujibakat 2..hehehe ;)