Thursday, January 13, 2011

tak salah nk bagitahu

Salam dan...selamat malam sayang, selamat malam kasih, selamat malam sayang...oooo..(lagu FT)*eyh2..MEnyanyi plak malam2 bute nih*buang tebiat ke hape?kah3~ okeh..as ME mentioned in my entry before, ME would like to tell the reason why ME sometimes used inappropriate language in my writing...not sometimes I thought, but seems like always..hehehe *peace*

1. the way I'm writing is the the way I am..since I'm a direct person, so that's why my language of writing kind of rude*don't know either this is suitable word or not...so, eyh2..jap2..knape speaking malam2 bute ni ME..adoyai!buang tebiat lagi la budak ME nih..ish3~actually, ME ni jenis yang direct person...so, ape yang terlintas di fikiran ME akan disampaikan dalam entry2 seperti sebelum ni...


2. ME emo bile ada sesetengah kawan2 kite yang mengambil enteng akan tuntutan agama...yeh!ME pantang tgk anak2 mude zaman skang dedah diri sane sini..and sometime kalau terserempak dengan ME tgh2 jalan pon ade jugak yang ME akan sindir..so, that's why ME xleh nk kawal perasaan bile keluarkan entry2 yang berkaitan....sebab?ME sedih bile memikirkan nasib kita generasi2 muda yang rosak akhlaknya dek kerana pengaruh budaya kuning...harap korang paham apa yang ME cuba sampaikan...


3.pada pandangan ME, generasi2 masa kini lebih terkesan@terasa dengan bahasa2 yang bersifat sindiran@ejekan@perlian dan yang sewaktu dengannya...motif?okeh...kalau nk dibandingkan dengan generasi2 senior, pendidikan agama adalah sesuatu yang dititikberatkan dalam institusi kekeluargaan zaman2 terdahulu..dan kalau nk compare dengan zaman skang, pendidikan moral anak2 muda boleh dikatakan sgt lemah malah ada yang sampai tahap zero..dan disebabkan pergaulan yang bebas, mereka2 yang berkaitan dengannya boleh dikatakan sudah lali akan teguran2 yang bersifat lembut*bukan sutun* dan bentuk nasihat...
perumpamaannya camni...kalau dulu, mungkin ada sesetengah orang akan terkesan dengan teguran berikut..
"pergaulan bebas adalah dilarang di dalam islam, apatah lagi pengamalan seks rambang..islam melarang umatnya mendekati zina"..
tapi jika teguran sebegitu diberikan pada generasi zaman sekarang, mungkin kurang impaknya jika berbanding 
"kau amalkan seks bebas ni xtakot kena HIV ke?xpon penyakit kelamin?xpon perempuan tu mengandung?"...
dan teguran yang berbentuk ugutan secara halus ini mungkin sedikit sebanyak boleh menghalang daripada perbuatan itu terus dilakukan...

4. ME tak suke hipokrit...mcm mane ME cakap dgn kawan2 ME, mcm tulah ME luahkan dalam2 entry...mungkin ada sedikit minor perbezaan...tapi ME xnak bile orang baca entry2 ME, dorang akan anggap ME ni budak baik sedangkan tak pon...actually, ME masih lagi dalam proses pembelajaran dan semua entry2 yang ME keluarkan adalah teguran untuk diri ME sendiri...ini adalah satu cara ME mendidik diri supaya tidak melakukan perkara2 yang dilarang oleh Islam...okeh..sbg contoh rujuk penyataan yang ME penah keluarkan.
"xsalah nk bukak aurat kalau kau org kaper!"
okeh...since ME yang keluarkan kenyataan ini, once ME nk bukak aurat di khalayak ramai, ME akan teringat kepada peringatan2 yang telah ME berikan..sbg contoh peringatan di atas..so, secara xlangsung ini akan mencegah kpd ME untuk melakukan perkara2 yang tidak sepatutnya...nak lagi?camni...bukan senang untuk bagi teguran..actually, orang yang bagi teguran adalah orang yang berisiko tinggi untuk mendapat dosa besar...why?sebab once kita bagi teguran kpd orang lain sedangkan kita sendiri tidak melaksanakannya, maka bedosa besarlah kita...ME, ini adalah salah satu cara ME berdakwah kepada diri sendiri...


5. ME berpegang kepada prinsip "ilmu yang nak disampaikan bukan bergantung kepada orang yang menyampaikannya, ia bergantung kepada tahap kesampaian ilmu tersebut kepada orang lain"...jadi, kalau ada readers yang fikir ME ni jahat ke, xpe..ME xkesah pon..yang penting apa yang ME sampaikan adalah betul..and kalau salah, sila betulkan...ME xmarah punyer la...


okeh...as i mentioned before.I'm a direct person..so, kalau dah direct person kpd orang lain, ME pon akan terima kalau2 ada orang yang tidak suke dengan cara ME menulis, ME akan terima teguran tu dan akan perbaiki ke arah kebaikan...I'm open to any opinion...so, please feel free to tell me anything u want...
anonymous pon boleh..jgn risau..ME xkan saman punyer!


rasanya tu je yang ME nk bagitau...hehehe..entry kali ni sedikit emo...
mood:serious~
but, kah33~ME xleh nk seriuos la korang...perwatakan ME memang susah nk serious...so, jgn tensyen2 baca entry ni..xde maknanya ME nk emo2 serious xtentu hala...bukan taste mak nox!kah3~
k lah...goodnite sume!

2 comments:

alexa yussida said...

suke yg number 5(yg lain pon ske juge:P) mmg betol pon ilmu tu sape2 je bole smpaikan,tak semestinya kena jadi ustz/ustazah br bole menegur org kan..n 1 more thing org slalu bagi alasan 'aku tak layak la nak tegur die'..kalau nak tgu kita layak baru nk tegur org,bila la gamaknye tu ye..hmmm:)

Mr.Eye said...

cik alexa:
haa...sy pon suke yang 2 jugak...
tp skang ni rmai orang pndg pd penyampai...cth terdekat kita sbg student...siap ad pilih2 lecturer lg...kan3...pengalaman sendiri jugak nih..hehehehe ;)