Friday, January 7, 2011

Tak Salah nk bagi teguran!

Salam and hai...
uish...dunia blogger gempar kejap kut...
ak dpt taw brite ni mlm smlm kut...
ad terbaca entry lam salah sorang blogger list ak..
then ak rasa terpanggil nk buat entry ni..
about what?
suspen la kunun xnk gtaw awl2 kan..
okeh..b4 this ad sorang blogger 2 post entry about girl with shawl..
tajuk dia lebey kureng "Gadis tudung shawl melaram"..
sort of la..xsure sgt..yela..ak bukannya hafal sume post2 yg ak baca..
take note sudah!

okeh..here i want to share my opinion...
for me, it's right for that blogger nk tegur and bagi nasihat...
malah ak boleh katakan, thumbs up la sebab brani buat entry sedemikian..
b4 this pon xpenah dgr ad orang yang mempersoalkan penggunaan shawl..
tp kite sbg kaum lelaki, memang kdg2 nampk tabiat itu seolah2 mengjengkelkan...
tapi kite kena ingt...negara kita demokrasi, setiap individu ad hak masing2...
bagi ak la kan..xsalah pon kalau si gadis manis ataupun cek mek molek nk bergaya dgn shawl ke, dgn tudung bawal ke, jgn tudung saji sudey!yang penting diorang still di landasan yang betol which is menutup aurat..
so, xde persoalan yang timbul...maybe ade sesetengah individu xsenang mata memandang..
well~itulah hakikat kehidupan..xsemua orang boleh senang dengan perbuatan orang lain...
ak xkata teguran yang diberikan itu salah..masing2 ad pandangan masing2..
tp yang salahnya si blogger tersebut, teguran dlm entry tu bersifat peribadi..
which mean dia mention name2 tertentu..so, kalau niat anda tu baik nk betulkan yang mana salah,
xperlu nk mention name or be too specific, just general punyer teguran...
and the worst part is, siap copy pic some individu and post it in your entry..
itu dah melanggar dasar privasi individu tersebut...

okeh...susulan daripada post yang dikeluarkan itu,
rmai yang komen and respon..antaranya yang sempat ak tinjua Blog Cik Epal, Blog magic of me, and Blog luvlyadreena (beberapa jela yang sempat ak baca..2 pon melalui google)tp mostly gurl la yang.
ada yang positif, ada yang negatif and ada yang neutral..*mcm ak la..
masing2 ada reason masing2..so, xperlu nk persoalkan...
sekiranya sesuatu yang dilakukan orang lain salah dimata kita tetapi tidak dimata si pelaku,
ditambah lagi dengan status kesahihan kesalahan yang dilakukan tersebut,
kite seharusnya berfikiran lebih terbuka dan optimis terhadap sesuatu perkara..
manusia dalam dunia terbahagi kpd 2 iaitu optimis dan pesimis..
situasi yang tertentu perlukan pemikiran yang optimis dan begitu jugak sebaliknya...
so, sbg generasi yang cemerlang, gemilang dan terbilang, kite kenalah pndai bezakan keadaan mana yang perlukan kite bersifat optimis and bersifat pesimis...please jgn jadi generasi yang bersikap cemerlang tapi terbuang..kenapa?sebab cemerlang xbertempat!

kat ats 2 baru mukaddimah yek anak2...
so, kpd mana blogger yang terasa, harap amik ikhtibar..
manusia tidak lari dari melakukan kesilapan...
meh nk pesan skit..kpd kaum2 lelaki,
1.anda jgn nk main terjah jek ank dara orang..never tuding jari nk katakan pompuan tu salah, pompuan ni betul..
2.pandai bezakan antara yang mane perlu, dan yang mana xperlu which is dlm kes ni, xperlu nk be too specific sbb dh kecikkan hati rmai pihak...
3.mintak kebenaran sebelum melakukan sesuatu perkara for example dlm kes ni jgn main copy paste pic ank dara orang xtentu pasal..
4.if nk bg contoh utk buat teladan, bg lah contoh utk perbandingan yang sepadan..ni x..nk salahkan yang pkai tudung, yang freehair pulak dipujinya...
5.last but not least, jgn salah tafsirkan perbuatan seseorang itu kerana pada niatnya perbuatan mereka, hanya Allah yang tahu.

okeh, to all gadis2 melayu plak,
1.harap dpt bersbar dengn fenomena ini..jgn cepat melenting..kita amik teladan dari apa yang berlaku..
yang mana jernih, kita amik, yang mana keruh, kita buang...
2.ak tabik jugak korang sb masih kekal bertudung walopon zmn skng ni byk cabaran..antranya, fenomena fesyen yang makin menular..kekalkan identiti gadis muslimah dgn menutup aurat..kalo ak jd pompuan, belum tentu ak bertudung weh!salute ar korang*hehehe
3.betulkan niat korang dlm melakukan apa jua perkara..dlm situasi ni, pastikan niat korang pkai tudung bukan utk fesyen semata2..


buat masa ni, tu je..xleh taip pnjg2..
xrmai yang bace pon..hehe..
salam peace no war!

p/s: to those 3 person yang ditag 2, kalo xsuke, boleh inform...tq~

11 comments:

alexa yussida said...

salam..hmpphh..

actually sayang sebenarnya sape2 yang tak nak bertudung kat malaysia tanah air tercinta..uuu..sbb bila kat sini kami dipandang aneh n macam bt jenayah berat je sbb pki tdung..haih..oki ni dah jadi isu tdung plak..hee:) papepon,tegur la og lain ngn berhikmah kan:D

tq mr eyes

Mr.Eyes said...

wsalam...
taw xpe...
as i mentioned b4 la..
rakyat malaysia terhegeh2 nk ikot budaya asing smpaikan tuntutan agama diabaikan...sebenarnya isu bertudung atau aurat ni xkn selesai selagi pemimpin negara xkuatkuasakan undang2..kata negara islam..masuk bab politik la plak.kah3~

adrina sidek said...

saya tak nampak awak memfitnah atau memburuk2kan nama saya, saya tak kisah kalau orang nak tegur kesalahan saya, terimakasih =)

♥ LULU ♥ said...

erm..betul2..
kalau nak tgur jangan la sampai mention nama kan..malu la..
sebb semua orang baca.internet kan unlimited..
kalau nak tegur pon biar la secara open tanpa specific kepada sape2..

anyway, kita tak marah pon you letak link blog kita kat entry ni..
thnks sbb inform kita..

Mr.Eyes said...

adrina:
eyh2..jgn salah phm plak yek...bukan nk tegur awk...tp just link kan awk nyer respon thadap pkara 2..heee~peace no war... ;)

lulu:
wokeh..cun la kalo xmarah..
bukan pe..kena la inform kan..
kang ad yang sudi, xpasal2 kena saman...heheee~

Adlan Solis said...

haha..org prempuan look nice bila pkai shawal or hijab...btw..niat itu penting! setuju dgn anda..^^

Mr.Eyes said...

adlan solis:
yes!
every single things yg dilakukan,
mesti didahulukan dgn niat.. ;)

laksamberlipat said...

betol tuh..lau nak tegur bia laa betol2..nieh x main hentam jer...kner ingat laa skit aty girl nieh lmbut bukan nyer keras macam batu kan...

Mr.Eyes said...

laksamberlipat:
huhu..bese la..same2 manusia,
same2 buar silap..
nobody's perfect..
yang penting, saling ingat mengingatkan.. ;)

qisya said...

betol3..nama takpayah sebot lah..buat secara AWAM sudahh..terasa org tu! niat tak semestinya menghalalkan cara! hmm..bkn untuk fesyen..mmg lah lantak p dorang nk pkai shawl ke hape,, kalau boleh pakai lah tudung labuh2 ckit,,jgn kemetot sgt..npk **** tu..

Mr.Eyes said...

qisya:
yes...
matlamat tidak menghalalkan cara..
even matlamat itu baik utk menegur,
tp cara kurang tepat...
blajar dari pengalaman.. ;)