Saturday, January 22, 2011

3 pujian 3 kritikan di blog liyana..


Salam and hai...
hurm..since ak xleh nak tido lagik,
so aku pon terkenang kembali ade seorang blogger ni ajak aku join contest yang dia anjurkan...
sebab aku tak leh tidor lagik?roomate aku merayap ntah kemana tah pagi2 buta nih...
so, dorang xbawak kunci...tpaksa la aku tunggu dorang balik sebab kang nanti aku kunci bilek,
xpasal2 ada 3sahabat tidur kat luar bilik..hahaha..actually dorang kluar main futsal..
knape aku tak juin?owh...aku ni jenis kaki bangku..bukan bangku kosong yek..hehehe...
aku just pandai menaip2 jek...kalau guna kaki, lembap sikit kot..
nak cakap xreti langsung tu, xdela..mayba kalau ak nak sepak bola ke kiri, dia ke kanan kot..
hahaha..okeh..back to topic asal...sape blogger yang ajak aku juin contest dia?
check this out...
hurm..kali nih memang aku betul2 juin bukn sebab hadiah..
tapi sebab menghormati pelawaan tuan punye blog...
dia datang comment kat blog aku, then ajak aku...
so, why not kan...lagipon dia nyer contest ni untuk kebaikan...
ape yang dia suh buat?simple jek..ni aku kopipes dari belog dia keh..check this out.
 
syarat2nyer..
1.warganegara malaysia,singapura,brunei n pendek kate negara2 kt asiala(bajet blog famos)..hihi

2.berumur 5 tahun ke atas..

3.pndai menaip dalam bahasa inggeris mahupun bahasa melayu..

4.mendapat kepujian at least 6c dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris

5.berpengalaman dlm mmberi kritikan dan pujian..

6.tag at least 2 org kawan korg..taknak tag pn xpe..


ape yg perlu anda buat adela..
1.namekan entry tu 3 pujian 3 kritikan di blog liyana..

2.ltakkan gmbr 3 pujian 3 kritikan tu kt blog korg

3.isi2 entri tu..korg luahkan sgala pujian n kritikan ygt korg nk luah pasal blog n entri2 blog ni

3 pujian n 3 kritikan..kalu lebih pn xpe..korg nk pji n kritik pasal tuan blog pn xpe..

4.pastu ltak link entry ni...(x nk ltk pn xpe)

5.last skali tinggalkan komen n link entri anda di bahagian komen di bawah..

tarikh tutup pertandingan..
26 April 2011
lmbt agi...
(time ni dh hbs mtrik)
so senangla nk wt urusan pghntrn hadiahkn..

hadiahnyer..
sebuah rumah banglo bernilai rm3
hehe..xdela...
buku555 jer..
ok dh2 mnipu...
 
(sebuah buku yg bgus utk dibaca+insyaAllah klu ade bjet lebih ade hadiah tmbahan..hee)
1 pemenang lelaki...
1 pemenang pempuan k..



ade ape2 masalah lehla private message kt fb..
or my ym: nurliyanazahidi@ymail.com..
 
so, daripada syarat2 dia buat contest nih,
aku dah boleh baca dah dia punye niat sebenar..
actually ni adalah salah satu cara dia nak perbaiki diri dan blog dia untuk ke arah yang lebih baik...
jadi, why not aku bagi pendapat aku sebagai seorang pembaca kat blog dia kan...
 
first point aku akan kritik2 dulu..bese la...kena kritik2 dahulu, puji2an kemudian..aih..cam besh plak!
 
1. widget lagu...
actually, bagus blog dia letak widget lagu especailly lagu2 dakwah maher zain..aku pon minat giler kot kat maher zain...tapi kadang2 xberapa nak sesuai..sebab?
i. amik masa untuk loading..ada sesetengah blogger jenis yang xsabar dan gelojoh..kalau blog tu loading lame2, senang2 dia pangkah je teros which mean tutop tab or windows..hehehe.
ii. kadang2 kita bukak belog dan tengah syok2 duk baca, azan berkumandang..so, nak pause xleh, tpaksa la tutop windows/tabs...nak masuk balik, loading plak lame..
iii.akan ada sesetengah blogger yang suke mendengar lagu kegemaran masing2 mase blogwalking nih...so, bagi blog2 yang ade lagu nih, quite disturbing la sebab dah overlap ngan lagu dalam playlist winamp/wmp masing2 kan..
 
2. warna background hitam should be putih since warna font yang dia gunakan tuh warna gelap..
or else sebaliknya...okeh..kalau korang prasan, time loading blog nih, dia nyer backgound picture 2 take time skit.so, kena la tunggu sampai habis loading baru boleh baca sebab warna font seakan2 sama dengan warna background..so, it should be lighter color. hehehe..

3. susunan widget/sidebar...susun ikut prioriti...
dalam blog ni, dia letakkan pic dia ngan kawan dia kat bahagian bawah skali..normally, untuk part2 yang bawah, the priority is less...then, cam xsesuai la kan nak letak pic orang yang kita sayang which is our frens...takot nanti dia terasa pulak bila tengok...so, the susunan should be follow the prioriti la..wah..mengutuk bukan main lagik aku kan..hahaha..nak menang lah katakan!*tipu jek*
 
dah puas kutuk, tengok tuan punye blog pon dah merah padam muka, masam xnak senyum je, kita pam balik dia dengan pujian...jom bodek2 sampai habis tahap biar dia kenyang seminggu..

1. blog ni quite islamic which is in terms of writing style and content of the blog..
kalau korang perasan, ade kata2 pujangga yang berunsur dakwah kat tepi which jarang blogger yang letak..even kat blog aku ni pon xde benda 2..memang nampak cam remeh, tapi benda tu actually sangat membantu especially untuk berpesan2 sesam muslim..so, keep it up..lagi besh kalau kata2 pujangga 2 boleh tukar2 every day, or every two days ke, every week ke..just suggestion.

2. setiap permulaan entry, empunya diri akan menggunakan "Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lg Maha Penyayang" which mean Bismillahirrahmanirrahim..
respect giler kat u sis sebab selalu gune perkataan ni..kalau dalam speech, xheran sangat..tapi boleh bilang kot berape orang yang gunakannya dalam writing/blogging..even aku sendiri pon xpenah guna..ish3..xguna betol aku neh..so, pasni aku akan mula gunakannya..thanks sis sebab dah sedarkan aku..

3. blogger nih xpaksa2 orang lain untuk follow dia punye blog...
so, kira dia gunakan istilah tiada paksaan dalam memollow blog la kan..ade sesetengah blogger siap suh kita follow blog dia balik dengan alasan dia dah follow blog kite..actually, aku dulu pon camtu jugak..ish3~xbaekpunyer~!hahaha..so, keep it up sis!

so, selesai sudah tugas aku..dah bagi 3 kritikan, 3 pujian..kalau korang, korang dan korang nak join, click here for details.

p/s: kepada saudari liyana..saya juin ni bukan sebab hadiah, tapi atas dasar menghormati permintaan anda..hehehe...so, jangan masukkan saya dalam list pemenang walaupun memang xlayak nak menang..sebabnya?bukan tak sudi, tapi saya ikhlas memberi pendapat...dan saya juga difahamkan anda masih menuntut di matrik which mean still belajar..kalau saudari dah keje, it's ok for me to accept anything..but, since u still studying, u still need your financial support for your future.tapi sy taw intention saudari ikhlas..it's ok..keep up the good work!tu je kot..
so sorry kalau kutukan tu membuatkan anda terasa..xberniat nak kecikkan hati...
dah macam ucapan menang award lah pulak..layan jela
~salam~!

6 comments:

Qaseh dalia adelia said...

tak salah pun haha

Mr.Eye said...

haha...tak salah kan...
so juin la..
same2 meriahkan contest yang dia anjurkan ni..hehehe ;)

liyana said...

hehe..mnarik2..tq for join=)

liyana said...

jap..ayat last agk touching..
but cntest ttp cntest..hee~~

Mr.Eye said...

liyana:
menarik?dah kritika kaw2, still menarik?hahaha..okeh2...
contest tetap contest..

liyana said...

haha..
biasela tu kritik=)